English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Θεατρική παράσταση Ευριπίδη "Ελένη"

Ελένη - Μενέλαος
Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από τη θεατρική παράσταση "Ελένη" του Ευριπίδη που παίχτηκε στο θέατρο Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη το 2009 σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.
Επίσης, στις παρακάτω υπερσυνδέσεις μπορείτε να επιλέξετε το απόσπασμα της παράστασης που θέλετε και να μάθετε για το ρόλο που παίζουν σε κάθε σκηνή οι ηθοποιοί.

Πρόλογος
Πάροδος
Α΄ Επεισόδιο
Β΄ Επεισόδιο
Α΄ Στάσιμο
Γ΄ Επεισόδιο
Δ΄ Επεισόδιο
Δ΄ Στάσιμο
Έξοδος

Δείτε παρακάτω και το trailer παράστασης που δόθηκε στις 13/3/13 στη Βέροια από το θέατρο "Θυμέλη".

Σενάριο μαθήματος σύμφωνα με το νέο πιλοτικό πρόγραμμα

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ 
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
http://www.mikrosapoplous.gr/elenhs_egwmion.html (Γοργία, Ελένης Εγκώμιον)
http://www.ellinikoslogos.gr/files/g_gymn_keimenafirst.htm (Ηροδότου Ιστορίη 2.120)
http://www.mikrosapoplous.gr/homer/odm4.htm (Οδύσσεια, ραψωδία δ, 259-315)

1 Αφού περιηγηθείτε στις παραπάνω ηλεκτρονικές διευθύνσεις, να καταγράψετε τις διάφορες εκδοχές που έχουν αναπτυχθεί σχετικά με το μύθο της Ελένης.

2. Ποιες διαφορές εντοπίζετε ανάμεσα στην Ελένη της Ιλιάδας (ραψωδία Γ, στ. 121-244)
 και στην Ελένη του Γ. Ρίτσου (κάντε κλικ εδώ και μετά δείτε τη σελίδα 53);

3. Στο προηγούμενο σχολικό βιβλίο στη σελίδα 435 διαβάστε το απόσπασμα από το έργο του Εμίλ Βεραρέν, «Η Ελένη της Σπάρτης» και συγκρίνετε πώς παρουσιάζεται η Ελένη στο απόσπασμα αυτό και πώς στους στίχους 259-315 της ραψωδίας δ στην Οδύσσεια. Ποια γνωρίσματα της προσωπικότητας της Ελένης μπορείτε να διακρίνετε μέσα από τα δύο αυτά έργα;

4. Να συγκρίνετε τους στίχους 83-191 του προλόγου από την «Ελένη» του Ευριπίδη με τους στίχους του ποιήματος του Γ. Σεφέρη (κάντε κλικ εδώ ). Ποιες ομοιότητες και ποιες διαφορές εντοπίζετε;

5. Διαβάστε τις πληροφορίες που θα βρείτε εδώ. Διαβάστε τους στίχους 1-82 και το παράλληλο κείμενο που θα βρείτε στη σελίδα 13 του σχολικού βιβλίου. Έχοντας υπόψη σας τα παραπάνω, παρουσιάστε με λίγα λόγια τις δύο προσωπικότητες της Ελένης.

6. Να διαβάσετε το ποίημα του Κ. Παλαμά για την Ελένη που θα βρείτε εδώ. Διαβάστε την πηγή για τον Στησίχορο που θα βρείτε εδώ και το ποίημα από τη Σαπφώ στη σελίδα 59 του σχολικού βιβλίου.
Πώς παρουσιάζεται η Ελένη στα 3 παραπάνω ποιήματα;

7. Να αναζητήσετε στο διαδίκτυο εικόνες για την Ελένη και να τις χωρίσετε σ’ αυτές που αναφέρονται στην ένοχη Ελένη και σ’ αυτές που αναφέρονται στην αθώα Ελένη. Δημιουργήστε ένα αρχείο Powerpoint για το σκοπό αυτό.

8. Να παρουσιάσετε συμπερασματικά την προσωπικότητα της Ελένης, όπως προκύπτει μέσα από τα κείμενα και τα ποιήματα που διαβάσατε.